Att tänka på med nya lampor!

SPARKALKYLATOR LÄNGST NED PÅ SIDAN!


LJUSSTYRKA / LJUSFLÖDE
Tidigare, när vi bara hade glödlampan, så använde vi lampans effekt för att beskriva hur mycket ljus vi ville ha. Nu, när vi har ny teknik och flera slag av energilampor att välja mellan, blir effekten inte alls bra som mätmetod, utan därför har man nu bestäm ...

Att tänka på med nya lampor!

SPARKALKYLATOR LÄNGST NED PÅ SIDAN!


LJUSSTYRKA / LJUSFLÖDE
Tidigare, när vi bara hade glödlampan, så använde vi lampans effekt för att beskriva hur mycket ljus vi ville ha. Nu, när vi har ny teknik och flera slag av energilampor att välja mellan, blir effekten inte alls bra som mätmetod, utan därför har man nu bestäm att använda lumen (lm) för att tala om hur mycket ljus som lampan ger totalt.

Om man jämför den gamla glödlampan med lumen får man en tabell som ser ut så här (lite olika värden beroend på vilken typ av energilampan man väljer att jämföra med, men det duger som riktmärken):

  • 15W = cirka 130lm
  • 25W = cirka 250lm
  • 40W = cirka 450lm
  • 60W = cirka 800lm
  • 75W = cirka 1000lm
  • 100W = cirka 1500lm


Lär Dig nu tänka i lumen och glöm de gamla watt-talen!
Ett tag kommer alla att presentera jämförelsetalen, men det kommer att försvinna efterhand!

FÄRGÅTERGIVNING
Färgåtergivningen är viktig för hur Du ska uppfatta färger omkring Dig.
Man mäter i Ra eller CRI, och i båda fallen är 100% perfekt färgåtergivning, och 0% är helt svart (man ser inga färgnyanser alls).
Rent tekniskt är det mycket som påverkar värdet, färgtemperaturen inte minst. En grundregel är - inte under 80Ra som allmänbelysning.

FÄRGTEMPERATUR
Detta är också en faktor, Kelvingrader (K), att ta hänsyn till, då många ljuskällor kan tillverkas i olika temperaturer.
Tänk en lampa med gult varmt sken eller en lite äldre led-belysning med ett iskall blåaktigt sken.
Som hemmabelysning föredrar de flesta ett varmvitt sken, det är mellan 2600-3000K, medan en riktigt bra läsbelysning skulle kunna vara runt 4000K.

EFFEKTEN och BESPARING
Nu kom vi in på watt i alla fall. Hur många watt en lampa drar talar om hur mycket elektricitet som går åt när vi har lampan tänd.
En lampa på 5W drar alltså 5 watt i timmen. Efter 200 timmar har vi kommit upp i 1kW (kilowatt) 5x200=1000W = 1kW. Eftersom 1kWh (kilowatt-timme - att man använder 1000W i en timme) kostar cirka 1 krona (enbart rörliga kostnaden - för den som har avtal) skatter och nätkostnaden inkluderad, så innebär det att en 5W lampa kostar lite drygt 1 krona i förbrukad el  att ha tänd i 20 timmar.
En gammaldags glödlampa på 40W som är tänd i snitt 3 timmar varje dygn kostar alltså cirka 45:- /år i electicitet, medan en modern LED-lampa med motsvarande ljusflöde är på cirka 4W och kostar cirka 5:- /år. 3 timmar om dagen i snitt blir cirka 1100h/år. Eftersom LED-lampan i snitt har en hållbarhet som är 15-20 gånger större än hos en glödlampa, blir inköpskostnaden ganska likvärdig per timme, och själva elbesparingen är alltså en ren nettovinst!

Använd gärna besparingskalkylatorn nedan och se hur mycket pengar Du kan spara samtidigt som Du gör miljön en stor tjänst!

 

Kalkylatorn är producerad av Belysningsbranschen i samarbete med El-Kretsen i Sverige AB

Mer

Se även